Diagnoosina akuutti leukemia

Leukemia eli verisyöpä johtuu luuytimen valkosolujen esiasteiden muuttumisesta pahanlaatuisiksi syöpäsoluiksi eli blasteiksi. Leukemiassa ei muodostu yksittäistä kasvainta kuten muissa syöpämuodoissa, vaan syöpäsoluja on kiertävässä veressä ja luuytimessä. Joskus syöpäsoluja kertyy imusolmukkeisiin ja muihin elimiin. Leukemioita on monia eri tyyppejä. Akuutit leukemiat syntyvät melko nopeasti. Tavallisimmat oireet ovat väsymys, luukivut, verenvuodot ja sitkeät tulehdukset. Akuuttia leukemiaa on kaksi päämuotoa: myelooinen ja lymfaattinen akuutti leukemia.

Lähde: Terveyskirjasto

Me saimme diagnoosiksi akuutti myelooinen leukemia, joka on aikuisten yleisin leukemia. Akuuttii lymfaattinen leukemia on taas yleisin lasten syöpä. Leukemia voi olla myös krooninen, jolloin tauti etenee hitaammin.

Mielikuvani leukemiasta oli, että se on ”helppo” syöpä. Siihen on hyvät hoidot ja suurin osa parantuu. Periaatteessa ihan oikea mielikuva, mutta kuitenkin täysin väärä. Noin puolet alle 65-vuotiaista sairastuneista on viiden vuoden päästä elossa, mikä ei lukemana ole kovin mairitteleva. Toisekseen, kun veri sairastuu, sairastuu käytännössä koko kroppa. Yhtäkkiä oma veri, jota on kaikkialla kehossa, yrittää tappaa sinut. Onneksi lasten leukemioissa hoidot ovat niin kehittyneitä, että viiden vuoden jälkeen elossa on n. 70-80 %. Ehkä mielikuva helposti hoidettavasta syövästä tulee juuri tästä.

Tauti on kova, mutta niin ovat myös hoidot. Yksi hoitaja sanoi, että leukemiahoidot ovat kovimmat syöpähoidot, mitä on. Nopeasti sen saikin huomata, että se taitaa olla juuri näin. Toisin kuin muissa syövissä, leukemia hoitojen keskellä ollaan paljon sairaalassa. Kun tuhotaan syöpäsoluja, tuhoutuu samalla myös terveet valkosolut. Tämä tarkoittaa sitä, että valkosolujen mukana myös oma vastustukyky menee nollaan. Tällöin potilaat suljetaan osastolle turvaan muulta maailmalta bakteereineen ja viruksineen.

Leukemian oireet

Akuutti leukemia etenee nopeasti. Se ei ehdi muhia kropassa vuosia, vaan puhkemisesta toteamiseen menee päiviä tai maksimissaan viikkoja. Lääkäri kertoi meille, että muutama päivä lisää ja mieheni olisi todennäköisesti kuollut. Mikä tuntuu hullulta, sillä miehelläni oli kuumeen lisäksi kurkku kipeä. Ei siinä todellakaan käynyt mielessä, että kyse voisi olla kummemmasta kuin tavallisesta syysflunssasta.

Kun pahalaatuiset blastit jakaantuvat holtittomasti, vievät ne tilaa terveiltä verisoluilta. Tämä laskee vastustukykyä, aiheuttaa anemiaa sekä vähentää verihiutaleiden määrää. Terveiden verisolujen vähyys näkyy kuumeena, kalpeutena, kipuina, mustelmina, epätavallisina verenvuotoina sekä väsymyksenä. Check, check, check. Meiltä lopulta löytyi kaikkia noita oireita, mutta mikään niistä ei ensisijaisesti tuonut mieleen, että kyse voisi olla leukemiasta. Jokainen noista oireista oli selitettävissä paljon järkevimmillä vaihtoehtoina, kuten poikien illassa humalassa kaatuiluna, paljun jälkeen vilustumisena sekä huonosti menneenä viisurileikkauksella.

Tavallisesti potilas hakeutuu lääkärin pakeille pitkittyneen tulehduksen takia, jolloin poikkeukselliset veriarvot soittavat kelloja. Veriarvoissa usein valkosolut ovat korkealla (meidän tapauksessa kymmenkertaiset), kun taas punasolut ja trombosyytit (verihiutaleet) ovat matalalla.

Leukemiahoidot

Leukemiaa hoidetaan yliopistollisissa sairaaloissa hematologian osastoilla. Meidän lähin yliopistollinen sairaala on Tampereella. Hoidot aloitetaan diagnoosin selvittämisellä, jolloin otetaan paljon verikokeita sekä luuydinnäyte.

Diagnoosin varmistuttua alkavat sytostaattihoidot. Näitä sytostaattihoitoja annetaan käsittääkseni 2-3 kertaa (riippuen varmasti monesta asiasta). Tavoitteena on saada blastisolut tapettua ja tauti remissioon. Remissio tarkoittaa näennäisesti tauditonta vaihetta. Kun ensimmäinen remissio on saavutettu, annetaan yleensä vielä kondolisaatiohoito eli lisää sytostaatteja vakautushoitona.

Akuutin myeloonisen leukemian hoito riippuu paljolti siitä, kuinka korkean riskin tauti on kyseessä. Riskillä tarkoitetaan tässä tapauksessa sitä, kuinka todennäköisesti tauti uusii. Matalan ja keskikorkean riskin leukemioissa saattaa selvitä sytostaattihoidoilla, mutta korkean riskin tapauksissa hoitoja jatketaan allogeenisellä kantasolusiirrolla. Tämä on usein ainut toivo pysyvään parantumiseen. Meille kantasolusiirrosta alettiin puhua jo toisena päivänä. Lyhyesti sanottuna allogeenisessä kantasolusiirrossa omat kantasolut tuhotaan sytostaateilla ja korvataan luovuttajan kantasoluilla. Uudet kantasolut tuhoavat loput leukemiasolut ja jaksavat toivottavasti jatkossakin taistella paremmin niitä vastaan, kuin kertaalleen leukemiasolujen kanssa ystävystyneet vanhat kantasolut.

Leukemiahoidot menevät muiden syöpähoitojen tapaan kokoajan eteenpäin, ja monia leukemioita voidaan ilmeisesti hoitaa jo täsmälääkkein. Tässä omassa blogissani keskityn vain näihin, joista on omaa kokemusta. Itselläni tuo ammatillinen osaaminen kun keskittyy lähinnä hakukoneoptimointiin ja sosiaalisen median sisällöntuotantoon kuin hematologiaan. 🙂 Joten suutari pysyköön lestissään.

Mistä leukemia johtuu?

Paska tuuri. Näitä sanoja taisi lääkäri kutakuinkin käyttään, kun mieheni kysyi sen kysymyksen, joka taitaa liikkua jokaisen syöpään sairastuneen päässä. Miksi juuri minä?

Kaikkialta saa lukea, että tupakointi tai huonot elintavat aiheuttavat milloin mitäkin syöpää. Mutta se on oikeastaan väärin ilmaistu. Mikään yksittäinen asia ei aiheuta syöpää, mutta tietyt teot saattavat nostaa sairastumisen riskiä.

Leukemia on siitä erilainen syöpä, ettei elintavoilla paljon voi vaikuttaa siihen, sairastuuko vai ei. Tupakointi tai tietyt liuottimet voivat nostaa riskiä, mutta ne eivät yksistään selitä sitä, miksi luuydin alkaa toimia väärin. Tätä tukee osaltaan se, että lasten ja jopa vauvojen yleisin syöpä on juuri leukemia. He ovat sellainen ihmisryhmä, joiden sairastumiseen ei mitenkään voi löytää järjellistä syytä, eikä elintavatkaan ole voineet aiheuttaa tällaista sairautta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: