Syöpä tuli taloon – miten käy parisuhteen?

Syöpä usein joko erottaa tai yhdistää ihmisiä. Olen itse huomannut tämän ystävyyssuhteissa. Joidenkin kanssa on ollu luonnollista jakaa asioita alusta asti, kun taas joidenkin kanssa ei vaan löydä enää mitään yhteistä. Se on elämän kulkua – ihmisiä tulee elämään, mutta niitä myös jää menneisyyteen. Ensimmäisellä kierroksella huomasin, että paljon kaveriporukassa on ollut niitä ihmisiä, joiden kanssa tulee oltua vain viikonloppuisin juhlimassa. Sitten kun juhlimiset jää kokonaan taustalle elämässä, ei näitä ihmisiä näy tai kuulu.

Muiden ihmissuhteiden ohella tietysti parisuhdekin mullistuu. Tässäkin sama kaava – jotkut syöpä erottaa, joitain se vahvistaa. Me luojan kiitos kuulumme jälkimmäiseen porukkaan, mutta kaikille ei käy yhtä hyvin. Itselleni ajatus erosta tuntuu vieraalta – erota nyt siinä vaiheessa, kun toinen tarvitsee tukea enemmän kuin koskaan. Mutta niin kuin niin moni muukin asia, myös tämä sisältää monia harmaan sävyjä. Näissä tapauksissa syöpä tuskin on ainut syy, vaan todennäköisesti ongelmia on muutenkin. Syöpä saattaa nostaa niitä esiin vahvemmin.

Enkä minäkään ole mikään pyhimys. Ei parisuhde ole ollut tämän keskellä aina helppoa. En voi puhtaalla omatunnolla sanoa, ettenkö olisi koskaan, hetkeäkään, miettinyt, kuinka paljon helpompaa elämä olisi ilman syöpää taloudessa. Omat tarpeet ja haaveet on joutunut työntämään taustalle jo 2,5 vuotta. Ei se aina tunnu reilulta, mutta en voisi myöskään kuvitella, että jättäisin toista yksin tähän tilanteeseen. Teoriassahan minulla on mahdollisuus erota ja muuttaa toiselle puolelle maailmaa pakoon syöpää, vaikkei tämä itselläni ole mikään vaihtoehto olekaan. Miehelläni tätä mahdollisuutta ole. Siksi mieheni tarvitsee minua, ja minä olen valmis työntämään taustalle tarpeeni seuraaviksikin vuosiksi. Se on rakkautta.

En koe, että meillä olisi ennen syöpää ollut suuremmin mitään ongelmia, mutta silti meidän rakkautemme on vahvistunut. Syöpä on opettanut nauttimaan pienistä asioista. Kun tylsä arki muuttuu sairaalarumbaksi, osaa ihan erilailla arvosta niitä hetkiä, kun saa vain olla kotona toisen kanssa. Menettämisen pelko saa näkemään sen, miksi toista rakastaa niin paljon. Tiedän kuitenkin sen, ettei kaikissa tapauksissa rakkauskaan riitä. On myös ymmärrettävää, että täytyy ajatella itseään ja omaa mielenterveyttään. Rakkauttahan sekin on.

Saako syöpää sairastavalle suuttua?

Kuulun muutamiin syöpää sairastavien läheisten ryhmään, ja otsikon kysymys on toistuva aihe keskusteluissa. Saanko minä läheisenä vaatia mitään sairastuneelta? Onko minulla oikeus suuttua ja näyttää tunteeni?

Tottakai on. Sehän on helppo todeta. Jokaisella ihmisellä on oikeus tunteisiin, eikä tunteita voi peittää loputtomiin. Mutta jokainen syöpäsairaan läheinen varmasti myös tietää, millainen syyllisyys negatiivisiin tunteisiin liittyy. Pitäisi vaan olla kiitollinen, kun toinen on elossa ja suojella kaikin voimin toista kaikelta negatiiviselta. Huomaan ainakin itse, että ajatukseni menevät näitä reittejä. En voinut suojella puolisoani syövältä, joten tehtäväni on suojella häntä kaikelta muulta.

Tämähän on oikeasti mahdoton tehtävä. Vaikka miehelläni on vakava sairaus, on meillä täällä silti arki pyöritettävänä. Tottakai joustoa on silloin, kun kunto sitä vaatii, mutta hyvinä päivinä minä vaadin esimerkiksi osallistumista kotitöihin. Silti syyllisyys on tuttu vieras tässä taloudessa, jos tulee tiuskittua yhtään mistään. Koski ne sitten kotitöitä tai isompia asioita.

Syöpä vaikuttaa elämän kaikkii osa-alueisiin, joten on luonnollista, että myös parisuhteeseen se tuo lisähaasteita. Elämässä on aina se kaikkia muita murheita suurempi huoli, jolloin pienistä asioista valittaminen tuntuu turhalta. Kierre on valmis, kun asiat jäävät herkemmin käsittelemättä. Jotkut erkaantuvat lopullisesti, toiset liimaantuvat entistä vahvemmin yhteen. Olen itse todella kiitollinen siitä, että me olemme tähän asti luovineet läpi kaiken yhdessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: